Följ oss på   
Nyheter
Inga nyheter under de senaste 60 dagarna.
Gå till arkivet
 
2014-11-05
Ställ rätt frågor om jobbet
LÄS MER

Frågor & Svar
 

Fråga:
Ska man välja jobb efter framtidsprognoserna?
Ska man välja jobb efter hur prognoserna för framtidsjobben ser ut?

Svar:
Det beror på din situation. Om du redan har skaffat dig en utbildning och det är svårt att få jobb inom området kan det vara läge att omskola dig. Enligt Sveriges Kommuner och Landstings nya rekryteringsprognos behöver välfärdssektorn 420.000 nya medarbetare fram till år 2020, bland annat ingenjörer, förskollärare och undersköterskor. Jag brukar alltid framhålla att man ska försöka välja yrke utifrån intresse och passion, det är längre hållbarhet i den strategin än att välja efter prognoser. Känner du dig intresserad av prognosticerade framtidsyrken och jobb så att det verkligen bara att gratulera, då är det bara att köra. Är du tveksam, försök att träffa några som jobbar inom dessa framtidsyrken för att ta reda på om det är något för dig. Antingen blir du överraskad och hittar ditt drömjobb. Eller så blir du övertygad om motsatsen. Innan du hoppas på långa utbildningar är det bra att kolla upp yrket först. Gå på magkänslan, där kommer du att bli lyckligast!

Läs svar Stäng

Fråga:
Jag får inga jobb – hur ska jag vidareutbilda mig?
Jag har studerat media på gymnasiet och fortbildat mig men inte lyckats få jobb. Egentligen vill jag bli hästtränare. Jag funderar på att studera, även om jag är skoltrött. Vad ska jag plugga? Jag är i kris.
Anna

Svar:
Det låter som om du skulle behöva en långsiktig karriärplan. Innan du tar nästa steg måste du stanna upp och reflektera:
1. Vem är du som person? Gör en självinventering, skriv ned dina intressen, färdigheter, egenskaper och kunskaper. Fundera noga igenom vad som är viktigt för dig i ett arbete.
2. Vad vill du på lång sikt? Vad är ditt drömjobb? Gör en lista på 5 olika jobb/yrken som du kan tänka dig och prioritera dem.
3. Hur ser arbetsmarknaden ut för ditt drömjobb och listjobben? Gör ordentlig research på alla jobben på din lista. Hur ser arbetsmarknaden ut? Träffa personer som kan något om dessa jobb och intervjua dem om hur det är att jobba med detta och vilka råd de ger dig. Sen kan du dra slutsatser.
Det är väldigt lätt när man känner sig modfälld att se utbildning som en lösning. Men du har ju redan en massa bra meriter. Visst kan studier vara rätt men först måste du göra hemläxan enligt ovan. Lycka till!

Läs svar Stäng

Fråga:
Jag blev blåst på mitt drömjobb
Jag hade äntligen hittat mitt drömjobb och blev erbjuden en anställning. Vi var ända framme och hade löneförhandlat, då meddelade företaget att de skulle omorganisera och det blev inget jobb. Hur får jag tillbaka energin att börja om från början igen? / Peter

Svar:
Hej Peter, Tyvärr är detta scenario inte så ovanligt som man kanske tror. Försök att se det positivt. Du var attraktiv för en arbetsgivare och blev erbjuden en anställning. Dessutom var det kanske tur att du inte hann påbörja din anställning eftersom det då hade funnits risk för övertalighet inom snar framtid, vilket inte är ovanligt i samband med omorganisationer. Och om du varit sist anställd på arbetsplatsen hade du förmodligen varit den förste som fått lämna.
Om du har svårt att hitta energin i ditt nuvarande jobb kanske du bör ha ett samtal med din chef eller med er personalavdelningen. Berätta att du längtar efter nya utmaningar, andra arbetsuppgifter eller en nytändning. De kommer förmodligen att uppskatta ditt initiativ. Vill man ha nya utmaningar eller bredda sin kompetens ska man börja berätta för sin omgivning vad man vill, då brukar det nämligen ofta dyka upp nya möjligheter. Det viktiga är dock att inte gnälla eller klaga över sin situation. Gnällspikar brukar sällan få positiv uppmärksamhet eller stimulerande utmaningar. En glad person däremot som vill ha nya utmaningar brukar däremot kunna få ganska snabb respons. Se till att röra dig ute i ditt nätverk och bygg nya relationer så du inte tappar tempo nu när du faktiskt nästan kommit i mål.

Läs svar Stäng

Fråga:
Hur ska jag förbereda mig för lågkonjunkturen?
Hej, alla pratar om att lågkonjunkturen är på väg. Jag har ett roligt jobb men vill också fortsätta utvecklas. Hur ska jag tänka kring min karriärutveckling och förbereda mig inför en lågkonjunktur med tuffare tag på arbetsmarknaden? /Lena

Svar:
Hej Lena. Jag förstår att du undrar. Det är bra att du börja tänka framåt så att du inte blir överrumplad om något händer med ditt jobb. Här kommer fem strategier som hjälper dig att vara redo för alla situationer:
1 Var uppmärksam på rykten och skvaller. Det är oerhört viktigt att du inte är en person som sprider rykten. Undvik kontorsskvallret samtidigt som du måste vara uppmärksam på riktig information som kan ha en direkt inverkan på ditt jobb. Du bygger ditt karriärkapital genom att uppfattas som någon som är lugn och cool under press – och som hjälper andra att lugna ner sig.
2 Damma av ditt cv. Den enda gången du inte behöver ha en uppdaterat cv är när du är redo att gå i pension! I en lågkonjunktur finns ingen ursäkt för att inte ha en rykande färskt cv som du kan anpassa efter olika jobb du vill söka. Ditt cv visar ditt karriärkapital.
3 Bygg upp ditt interna varumärke. Se till att bli en person som blir efterfrågad för viktiga projekt och nya arbetsuppgifter. Bygg upp ditt interna rykte genom att försiktigt men målmedvetet visa upp dina prestationer så att ledningen förstår ditt värde för organisationen. Var proaktiv i att ta på dig nya arbetsuppgifter snarare än att bara göra ditt jobb. Initiera ett samtal med din chef om andra projekt som du kan göra för din avdelning. Var på hugget när organisationen söker personer till nya uppdrag, arbetsgrupper, projekt och tvärfunktionella team – speciellt i situationer där resultatet kan leda till ökade intäkter eller kostnadsbesparingar för organisationen.
4 Bygg upp ditt externa varumärke. Jobba aktivt på att bli mer känd i din bransch eller yrke, det kommer att tillföra värde både till din nuvarande arbetsgivare och till dig själv.
5 Nätverka genom sociala medier. Använd Linkedin för att marknadsföra dig själv och nätverka med andra. Facebook är också bra. Bygg upp ditt nätverk bit för bit och addera så många gamla kontakter du kan komma på. Minst 70 procent av alla jobb förmedlas via kontakter.

Läs svar Stäng

Fråga:
Hur gör jag för att byta bransch?
Jag arbetar som lärare på en relativt stor gymnasieskola i Stockholm. Jag har bara jobbat här i 5 år, men känner redan att bristen på karriärvägar och den dåliga lönen gör att jag måste söka mig till en annan bransch. Jag brinner för pedagogik, men mitt arbete på skolan består till alltför stor del av administration i dag. Hur gör jag för att byta bransch? Jag har många kunskaper som borde kunna passa på andra ställen, men jag har varit så inriktad på att jobba på skola att jag inte ens kan tänka mig vart annars jag skulle passa in. Kan du ge mig några bra tips?

Svar:
Det första du behöver göra är att kartlägga dina kompetenser. Vilka färdigheter och kunskaper har du? Inte bara rena faktakunskaper utan även hur du är som person. Är du logisk och analyserande eller kreativ och praktisk, för att ge ett exempel. Det är också viktigt att du funderar över vilka värderingar som är viktiga för dig när du söker dig till en ny bransch. Inventera ditt nätverk och se om det finns någon där som har bytt karriär från lärare till någon annan bransch och som kan ge dig tips. Det kan också finnas personer i ditt nätverk som arbetar med något du är nyfiken på, gör då en informationsintervju med den personen för att ta reda på vad som behövs för att du ska kunna söka liknande jobb. Sist men inte minst så är det viktigt att kartlägga arbetsmarknaden utanför skolan. Som lärare är du säkert van att söka fakta, gör nu det för att ta reda på var dina kunskaper passar in på arbetsmarknaden.
Lycka till!

Läs svar Stäng

Fråga:
Min arbetssituation gör att jag slocknar sakta
Jag har alltid varit en engagerad person som brinner för mitt arbete och mina kollegor, och framförallt att göra ett bra jobb. Min nuvarande arbetssituation gör att jag slocknar sakta. Har du några tips på hur jag i kommande karriärsteg kan tänka bort det negativa som har blivit i min nuvarande situation så att detta inte lyser igenom i mina kommande kontakter med potentiella arbetsgivare?
Rufus

Svar:
Hej Rufus, det finns en livscykel i varje jobb. Du verkar ha kommit till bortre ändan av din livscykel, den fas jag kallar Avtagande. Då känner man sig negativ, ser inga möjligheter och tappar gnistan. För att få tillbaka gnistan måste du kanske plocka bort några tråkiga arbetsuppgifter och fylla på med några nya spännande som ger dig energi. Gör en lista på alla dina arbetsuppgifter och skriv + och minus efter dem. Då ser du vad du gillar att hålla på med och vad du inte gillar. Minimera minus. Bygg på dina styrkor.

Ett bra verktyg för att förbereda din jobbsökning är att börja skriva på din CV. Vad har du gjort i yrkeslivet och vilka bra resultat har du åstadkommit? Var redo för vad som helst! Har du en CV klar kan du snabbt söka när något intressant jobb dyker upp. För att lyckas behöver du peppa upp dig själv, söka jobb på ett smart sätt, skriva intresseväckande CV och brev mm. Det är bara att sätta igång!

Läs svar Stäng

Fråga:
Jag är över 50, hur ska jag söka jobb?
Hej, jag vill hitta ett nytt jobb men problemet är att jag är 56 år. Finns det ens en chans att jag får komma på anställningsintervju? Hur ska jag skriva en ansökan som blir läst i konkurrensen med alla yngre sökanden? Är det några specifika jobbsökningsmetoder som passar bättre för mig?
Lennart

Svar:
Hej Lennart, klart att du har alla chanser att få ett nytt jobb. Det finns dock några viktiga saker som en 50 plussare ska tänka på i sin jobbsökning.

I din ansökan ska du poängtera att du är erfaren och rutinerad (i outtalad motsats till någon som är ung och orutinerad).

Betona dina framgångshistorier, resultat och prestationer. Beskriv några prestationer som gör att du skiljer dig från mängden. Du har med största sannolikhet både större och bättre framgångshistorier att berätta om än en yngre person. Vad var det i varje jobb som gjorde att du skiljde dig från mängden? Hur klarade du av jobbet bättre än andra? Hur bidrog du positivt till din arbetsgivare genom att du arbetade där? Framgångshistorier är verkligen det som hjälper dig bäst att sälja dig själv och din förmåga – mycket mer än att bara rabbla upp dina tidigare arbetsuppgifter.

Undvik att skriva ”Mina 30 års erfarenhet av ledarskap skulle bidra positivt till ert företag”. Säg istället ”Min gedigna och långa erfarenhet av …”. Ge ett intryck av aktivitet, energi och entusiasm i ditt brev och under intervjun. Det enklaste sättet för alla, inklusive 50 + är att hitta jobb via ditt nätverk. Extra bra för 50+ som byggt upp många relationer under åren

Läs svar Stäng

Fråga:
Jag trivs inte men jag vågar inte byta jobb
Fråga: Jag är trött på mitt jobb men törs inte säga upp mig. Det känns som om jag har hamnat i ett fack på jobbet men känner att jag kan mycket mer än jag får visa. Att jag ska vara glad att jag har ett jobb är ingen tröst. Jag skulle vilja söka ett annat jobb men känner att jag också är lite osäker på om jag räcker till. Törs jag byta jobb nu när kanske konjunkturen vänder?
Eva

Svar:
Eva, ett jobb är aldrig värt att må dåligt för. Det är dock viktigt att du har en plan för ditt nästa steg och att du inte hoppar av bara för att slippa ur en jobbig situation. Det låter som om du är redo för en förändring. Här är några tips på vad du kan göra:

1 Fundera på vad du vill göra i nästa steg. Vilka utmaningar skulle vara spännande för dig och ge dig ett lyft både personligt och professionellt?

2 Gör en ordentlig självinventering. Vad är dina styrkor, talanger, intressen, värderingar, kunskaper och egenskaper?

3 Gör en lista på allt bra du presterat under de senaste fem åren. Det peppar upp dig och ger dig underlag för både interna och externa intervjuer.

4 Träna på din personliga marknadsföring.

5 Prata med din chef. Säg att du är redo för en utveckling och nya utmaningar. Berätta vad du gjort bra hittills och vad du skulle vilja satsa mer på framåt. Ha en egen idé med dig in, vänta inte att din chef ska komma med svaren.

6 Finns inga interna nya utmaningar, skriv en riktigt bra CV och gör en realistisk jobbsökarplan som du kan hålla. Struktur är a och o för att lyckas med din jobbsökning.

Läs svar Stäng
Våra Jobbcoacher


Gunnel Wahlquist - Stockholm, Linköping