Följ oss på   
Coachbloggen
Att hantera nobben på jobbet
2013-04-11  13:37

Att söka jobb är spännande men det kan också vara en källa till besvikelse. Speciellt om du söker ett jobb som du vill ha och inte får det. Då gäller det att hantera situationen på bästa sätt. Här kommer några tips.

1. Reflektera: Efter varje intervju, fundera på hur det gick. Vad gick bra? Vad gick inte så bra? Vad ska jag göra annorlunda nästa gång? Skriv gärna ned dina slutsatser så du kan gå tillbaka till dina anteckningar vid ett senare tillfälle.

2. Skaffa feedback: För att veta vad du behöver förändra är det viktigt att få feedback. Försök att få kontakt med den som anställer och fråga vad som avgjorde att de valde en annan kandidat. Säg att du vill lära dig inför framtiden så att du kan bli en ännu bättre jobbsökare. Ibland får man konkreta svar, ibland inte. Men du har i alla fall försökt. När du ringer, var professionell, trevlig och konkret. Tacka för att du fick komma på intervju. Berätta om du vill att de behåller din ansökan, det kan finnas andra möjligheter hos arbetsgivaren.

3. Träna: Det finns många jobb att söka och många som söker. Jobbsökning är som en tävling, det är många som tävlar men bara en som vinner. Gör som idrottaren, lär av dina erfarenheter och reflektera kring vad du gjorde som var bra och vad du kan göra bättre nästa gång. Träna på det du behöver förändra.

4. Lär dig hantera ett nej: Det är inte hur du har det, utan hur du tar det, brukar man säga. Som jobbsökare måste du ställa in dig på att du kommer att få många nej. Konkurrensen är tuff. Hur brukar du hantera ett nej? Blir du ledsen? Arg? Besviken? Fundera kring din reaktion och vad den beror på. Hur kan du vända den till något positivt? Skriv gärna ned dina tankar, det hjälper ofta att få lite struktur på varför du reagerar som du gör.

5. Ta inga beslut när du är känslomässigt i obalans. Om du tänker ringa upp arbetsgivaren, vänta tills du är i känslomässig balans och mår bra igen. Ring aldrig upp i affekt.

6. Förstå jobbkoden. Det finns många skäl till varför man inte får ett jobb. Här kommer de 6 vanligaste.
1. Din ansökan är inte bra. Tips: Jobba om, be andra läsa och få feedback. Och jobba om igen...
2. Du har inte de kvalifikationer man söker efter. Tips: Har du gjort en ordentlig matchning av vad du kan erbjuda och vad som söks? Har du glömt att berätta något viktigt för jobbet? Kan du lyfta fram något om dig själv på ett tydligare sätt?
3. Din intervju gick inte bra. Tips: Be någon hjälpa dig med intervjuträning, helst någon med erfarenhet av att rekrytera. Du har säkert någon i bekantskapskretsen som är eller har varit chef som du kan fråga om hjälp. Be om feedback. Träna på att presentera dig själv så att du har en kort och kärnfull "pitch". Intervjun är den del du kan träna mest på.
4. Det finns bättre kandidater i tävlingen. Tips: Det finns alltid någon som är bättre, smartare, kunnigare... och mer rätt för jobbet. Det är bara att acceptera. Tyvärr.
5. Vinnaren hade kontakter. Tips: Många jobb tillsätts via kontakter. Fundera på om du känner någon som kan hjälpa dig in på företaget.
6. Företaget ändrar sig. Tips: Ibland läggs rekryteringen ned p.g.a. ekonomi eller organisationsförändringar. Det kan du inte göra något åt.

Sluttips: Om du inte får ett jobb kanske det inte är rätt. Fundera på vad det är egentligen som du vill göra och sök de jobb du verkligen vill ha.Nyare poster Äldre poster
rssfeed

Vill du följa bloggen via rss? Klicka här »

Vill du följa bloggen i din Smartphone? Använd denna adress:
http://www.newstartjobbcoach.se/rss/rss.php

Arkiv
November 2014 (1)
April 2013 (1)
  »Att hantera nobben på jobbet
January 2013 (1)
March 2012 (2)
Våra Jobbcoacher


Viveka Andersson – Stockholm, Akalla, Sollentuna