Följ oss på   
Coachbloggen
Att hantera nobben på jobbet
2013-04-11  13:37

Att söka jobb är spännande men det kan också vara en källa till besvikelse. Speciellt om du söker ett jobb som du vill ha och inte får det. Då gäller det att hantera situationen på bästa sätt. Här kommer några tips.

1. Reflektera: Efter varje intervju, fundera på hur det gick. Vad gick bra? Vad gick inte så bra? Vad ska jag göra annorlunda nästa gång? Skriv gärna ned dina slutsatser så du kan gå tillbaka till dina anteckningar vid ett senare tillfälle.

2. Skaffa feedback: För att veta vad du behöver förändra är det viktigt att få feedback. Försök att få kontakt med den som anställer och fråga vad som avgjorde att de valde en annan kandidat. Säg att du vill lära dig inför framtiden så att du kan bli en ännu bättre jobbsökare. Ibland får man konkreta svar, ibland inte. Men du har i alla fall försökt. När du ringer, var professionell, trevlig och konkret. Tacka för att du fick komma på intervju. Berätta om du vill att de behåller din ansökan, det kan finnas andra möjligheter hos arbetsgivaren.

3. Träna: Det finns många jobb att söka och många som söker. Jobbsökning är som en tävling, det är många som tävlar men bara en som vinner. Gör som idrottaren, lär av dina erfarenheter och reflektera kring vad du gjorde som var bra och vad du kan göra bättre nästa gång. Träna på det du behöver förändra.

4. Lär dig hantera ett nej: Det är inte hur du har det, utan hur du tar det, brukar man säga. Som jobbsökare måste du ställa in dig på att du kommer att få många nej. Konkurrensen är tuff. Hur brukar du hantera ett nej? Blir du ledsen? Arg? Besviken? Fundera kring din reaktion och vad den beror på. Hur kan du vända den till något positivt? Skriv gärna ned dina tankar, det hjälper ofta att få lite struktur på varför du reagerar som du gör.

5. Ta inga beslut när du är känslomässigt i obalans. Om du tänker ringa upp arbetsgivaren, vänta tills du är i känslomässig balans och mår bra igen. Ring aldrig upp i affekt.

6. Förstå jobbkoden. Det finns många skäl till varför man inte får ett jobb. Här kommer de 6 vanligaste.
1. Din ansökan är inte bra. Tips: Jobba om, be andra läsa och få feedback. Och jobba om igen...
2. Du har inte de kvalifikationer man söker efter. Tips: Har du gjort en ordentlig matchning av vad du kan erbjuda och vad som söks? Har du glömt att berätta något viktigt för jobbet? Kan du lyfta fram något om dig själv på ett tydligare sätt?
3. Din intervju gick inte bra. Tips: Be någon hjälpa dig med intervjuträning, helst någon med erfarenhet av att rekrytera. Du har säkert någon i bekantskapskretsen som är eller har varit chef som du kan fråga om hjälp. Be om feedback. Träna på att presentera dig själv så att du har en kort och kärnfull "pitch". Intervjun är den del du kan träna mest på.
4. Det finns bättre kandidater i tävlingen. Tips: Det finns alltid någon som är bättre, smartare, kunnigare... och mer rätt för jobbet. Det är bara att acceptera. Tyvärr.
5. Vinnaren hade kontakter. Tips: Många jobb tillsätts via kontakter. Fundera på om du känner någon som kan hjälpa dig in på företaget.
6. Företaget ändrar sig. Tips: Ibland läggs rekryteringen ned p.g.a. ekonomi eller organisationsförändringar. Det kan du inte göra något åt.

Sluttips: Om du inte får ett jobb kanske det inte är rätt. Fundera på vad det är egentligen som du vill göra och sök de jobb du verkligen vill ha.Rätt klädd för intervju
2013-01-09  13:55

Denna bloggpost med Newstarts karriärcoach, Viveka Andersson, var införd i "Civilekonomerna" nr 10 2011

Rätt klädd för intervju
Att hitta den perfekta outfiten för jobbintervjun är svårt. Men det blir lättare att pricka rätt om du lägger ner en del detektivarbete. Viveka Andersson, karriärcoach på Newstart ger råd.

Att göra sitt förarbete är smart. Då slipper du vara, vare sig över- eller underklädd, när du möter din framtida chef för första gången. Gå gärna in på företagets webbplats och titta på bilder på de anställda. Häng utanför företaget lunchtid och se vad de som går in och ut har på sig. Om du känner någon som jobbar där, ring och fråga om klädkoden. Och fråga gärna rekryteraren, som du vanligtvis möter innan det är dags att besöka företaget.
- Som regel gäller att du ska anpassa din klädsel efter hur du vill bli uppfattad. Klä dig bättre än du är klädd till vardags, säger Viveka Andersson.
Grunden är hel, ren och proper. Stryk skjortan, se till att du har rena naglar och putsade skor. Ha ett paraply, en skoputs och hårborste i väskan, om du skulle råka ut för ett ruggväder på väg till intervjun.
- Och se till att komma i god tid till intervjun, så hinner du gå in på toaletten och fixa till dig.

 
Hur ska man göra så de kommer ihåg mig bland flera sökande?

- Om du är en person som gillar att klä dig i färg så kan du ha en detalj som sticker ut. Men du måste vara bekväm i det du har på dig. Är du vanligtvis nertonad i färg och uttryck så kommer det att bli fel att ha en stor röd sjal.
Viveka Andersson, Karriärcoach Newstart


2013-01-09  13:5717 gyllene regler för intervjun
2012-03-22  12:33

Det sägs att den som förberett sig bäst inför intervjun är den som har störst chans att vinna jobbet. Här får du 17 gyllene regler som hjälper dig att lyckas.

Tänk på detta vid intervjun:
1. Var förberedd och påläst om arbetsgivaren när du kommer dit
2. Var ärlig, tala alltid sanning.
3. Var dig själv. Koppla av och glöm allt som du ”bör” göra. Sätt på autopiloten.
4. Kritisera aldrig en tidigare chef eller arbetsgivare. Tala alltid väl om tidigare kollegor, chefer, kunder, företag, produkter och tjänster.
5. Tänk på kroppsspråket. Hälsa och ta adjö med ett fast och bestämt handslag.
6. Behåll ögonkontakt med intervjuaren under hela intervjun.
7. Stå eller sitt aldrig för nära inpå intervjuaren.
8. Visa aldrig att du är i desperat behov av ett jobb.
9. Berätta vad du kan tillföra arbetsgivaren genom dina tidigare erfarenheter och genom den person du är. 
10. Prata inte om dina privata eller ekonomiska problem.
11. Besvara inte en fråga om du inte uppfattat den ordentligt. Be hellre om ett förtydligande.
12. Ställ lämpliga frågor. Fråga om jobbet, företaget och arbetsgivarens förväntningar.
13. Pressa inte intervjuaren på hur du ligger till. Det kan skapa en obekväm stämning och vara negativt för dig.
14. Avslöja aldrig, vare sig i ord eller i ansiktsuttryck, att du tycker illa om något.
15. Påstå aldrig att du har en viss kunskap eller färdighet om du inte samtidigt kan berätta hur du använt den.
16. Ta reda på nästa steg i rekryteringsprocessen innan du går.
17. Avsluta alltid intervjun med ett leende, ett tack och ett fast handslag. Gå med en gång. Häng dig inte kvar.

Mer tips och råd om själva intervjun och om hur du förkortar tiden till nytt arbete finner du i Jobbsökarboken - 12 snabba steg till nytt jobb av Charlotte Hågård
 Varmt välkommen till Newstart jobbcoach!
2012-03-15  12:30

Här kommer vi att blogga och ge dig tips och inspiration för hur du ska lyckas att få ditt idealjobb – så fort som möjligt! Välkommen att botanisera runt på sajten, under Tips och Råd i menyn hittar du fler jobbsökartips.

rssfeed

Vill du följa bloggen via rss? Klicka här »

Vill du följa bloggen i din Smartphone? Använd denna adress:
http://www.newstartjobbcoach.se/rss/rss.php

Arkiv
November 2014 (1)
April 2013 (1)
  »Att hantera nobben på jobbet
January 2013 (1)
March 2012 (2)
Våra Jobbcoacher


Viveka Andersson – Stockholm, Akalla, Sollentuna